Historie

Håndboldafdelingen slår rødder…

AIA (Arbejdernes Idrætsklub Aarhus) blev stiftet den 17. august 1918 med sportsgrenene fodbold, atletik, gymnastik og cricket på programmet. 


Håndbolden kom derimod først officielt med senere. Allerede fra først i 1920erne blev der dog spillet håndbold i AIA, men det foregik ikke organiseret.

1937 blev det første håndboldhold (herrer) tilmeldt til Jysk Håndbold Forbund, hvilket blev starten på den organiserede håndbold i AIA.

15. februar 1939 markerer den officielle start af håndboldafdelingen, idet der oprettedes et såkaldt håndboldudvalg (og ikke en decideret afdeling) bestående af tre medlemmer under hovedafdelingen.


Dette skete med henblik på at undersøge, om der overhovedet var basis for at oprette en selvstændig håndboldafdeling. Det blev en lang prøveperiode, for først i året 1950 blev håndboldafdelingen selvstændig.

Damehåndbolden inden for klubben begyndte i året 1939, hvor der var tilmeldt to hold i JHF’s turnering. I 1946 var man pga. manglende tilslutning imidlertid nødt til at lukke dameafdelingen. 


Efter en del diskussion blev det i 1949 på hovedafdelingens generalforsamling vedtaget at genindføre damehåndbold i AIA, hvilket senere skulle vise sig at være en meget fornuftig beslutning.

Tid til forandring… sammenlægning og flytning 


 I 1970’erne var det tid til forandringer. Efter sammenbrudte forhandlinger med Viby om en sammenslutning indledte AIA i stedet forhandlinger med Tranbjerg Idrætsforening. 


AIA ønskede bl.a. en sammenlægning for at komme væk fra banerne ved Åhavevej af to grunde: befolkningsgrundlaget for at drive en forening i området var faldet bort og desuden skulle en del af anlægget nedlægges på grund af anlæggelsen af en ny vej.

Ved sammenlægningen med Tranbjerg Idrætsforening den 10. juni 1974 fik vi navnet Idrætsfor-eningen AIA-TRANBJERG. 


Den nye forening havde fra starten følgende idrætsgrene: badminton, bordtennis, fodbold, gymnastik, håndbold, svømning og tennis.

Sidst i 1970’erne (1979) var det igen forandringstid, og foreningen flytter til Grønløkkehallen efter en mere eller mindre ”rodløs” periode. 


Træningen havde indtil da været spredt ud over flere haller i Århus (Stadionhallen, aulaen ved svømmestadion, Viby-hallen, Rundhøjhallen og aulaen ved Tranbjerg Skole).

Resultater ….sportslige op- og nedture 

Gennem sin lange eksistens har håndboldafdelingen i AIA-Tranbjerg rent resultatmæssigt oplevet såvel op- som nedture. Både på herre- og spindesiden.

Kvinderne - fra guld til lige ved og næsten… 


 I de sidste mange år har kvinderne været håndboldafdelingens flagskib. Og det kendte citat om, at tiden var for kort til kvindehåndbold, var bestemt ikke gældende for kvindehåndbolden i AIA-Tranbjerg. 


I begyndelsen af 1970’erne rykkede håndboldafdelingens kvinder således igen op i landets bedste række (hvor man sidst havde været midt i 1960’erne), og allerede i sæsonen 1975/76 blev det til en sølvmedalje i kampen om danmarksmesterskabet. Siden blev det til en række place-ringer i toppen af landets bedste række samt flere titler i landspokalturneringen og deltagelse i Eu-ropacupturneringen (i øvrigt med kvartfinaleplads og stort økonomisk underskud til følge). Desuden havde klubben i denne periode flere spillere på landsholdet (Jytte Møller Pedersen, Vibeke Nielsen, Bente Lauridsen, m.fl.). 


Kulminationen på denne fantastiske æra kommer i 1982, hvor kvinderne efter en helt suveræn sæson for første (og hidtil eneste) gang bliver danmarksmestre.

I løbet af 1980’erne blev det til endnu to sølvmedaljer til samlingen i danmarksturneringen (i 1984 og 1989). Derfra gik det dog ned ad bakke for de ellers så succesrige Århus-kvinder.

1990’erne falmede guldglansen dog for alvor. I 1992 må holdet således sige farvel til landets bedste række og en tur ned i 2. division. Siden det blev det til nedrykning til 3. division. I sæsonen 1997/98 undgår afdelingens bedste damehold med nød og næppe nedrykning til danmarksserien ved at besejre 2. holdet fra VRI i to nedrykningskampe. 


Alligevel blev det på papiret til oprykning fra 3. til 2.divison på grund af oprettelsen af håndboldligaen…. I 1998/99 ryger kvinderne for første gang helt ud af divisionen og må en tur i danmarksserien. Det blev dog for en meget kort bemærkning, idet holdet allerede i den efterfølgende sæson igen rykker direkte op i 2. division, hvor man spillede indtil sæsonen 2005/06, hvor de måtte rykke ned i 3. Division,  i dag spiller de Serie 3.

I både sæsonen 2000/01 og 2001/02 glipper oprykning til 1. division i 11. time. Begge år efter hele seks kvalifikationskampe. I 2001 endog blot otte sekunder før dommerens slutfløjt.

Herrerne – Fra divisionsbold til anden violin… 


 Herrernes resultater synes umiddelbart at blegne ved siden af damernes, men i mange år var herrerne så at sige primus motor i håndboldafdelingen. I perioden 1938-50 hørte herrerne i håndboldafdelingen ganske vist til den ”bløde mellemvare”. Først i 1950’erne spillede afdelingens bedste herre-hold sig dog op i 1. division, og det blev desuden til et par jyske mesterskaber. 


I øvrigt kunne vi bryste os med at have Henning Schou på landsholdet samt flere spillere, der fik lov til at optræde på ungdomslandsholdet.

1955 måtte holdet imidlertid igen ned i 2. division, og de følgende år blev det til placeringer på det jævne. I 1960’erne (i 1962 og 1968) måtte vores herrer sågar ned i 3.division.

Siden blev det til ophold i Jyllandsserien, inden afdelingens bedste herrer rykkede op i Danmarksserien. I dag spiller de i Jyllandsserien.